Kategoriler
Alın Kaynak Makinesi Nasıl Kullanılır

Alın Kaynak Makinesi Nasıl Kullanılır

13.04.2023
Alın Kaynağı

Alın kaynak metodu, hdpe boru ve ek parçalarının birleştirilmesinde günümüzde kullanılan en yaygın kaynak metoddur. Alın kaynağı birleştirme yöntemi, bir alın kaynak makinesi kullanılarak kaynatılacak olan boruların uçlarının traşlanıp her iki ucun belli bir ısı altında baskı ile birbirlerine doğru itilmesi suretiyle yapılan işlemdir. Alın kaynak birleştirme yöntemi ile 1200 mm çapa kadar olan Hdpe borular kaynatılabilir. Alın kaynağı birleştirme metodu DVS 2207 standardına uygun olarak yapılmaktadır.
Alın Kaynağı


Alın kaynak metodu, hdpe boru ve ek parçalarının birleştirilmesinde günümüzde kullanılan en yaygın kaynak metoddur. Alın kaynağı birleştirme yöntemi, bir alın kaynak makinesi kullanılarak kaynatılacak olan boruların uçlarının traşlanıp her iki ucun belli bir ısı altında baskı ile birbirlerine doğru itilmesi suretiyle yapılan işlemdir. Alın kaynak birleştirme yöntemi ile 1200 mm çapa kadar olan Hdpe borular kaynatılabilir. Alın kaynağı birleştirme metodu DVS 2207 standardına uygun olarak yapılmaktadır.

 



ALIN KAYNAĞI VE ELEKTROFÜZYON KAYNAK METODLARININ KARŞILAŞTIRILMASI


Her iki kaynak da lisanslı kaynakçılar tarafından ve DVS 2207 standardına uygun olarak yapılır ise, alın kaynağı ile elektrofüzyon kaynak metodları arasında hiçbir kalite farkı yoktur.


Yapılan kaynak işçiliğinden en iyi verimi alabilmek için doğru yerde, doğru metodun kullanıldığından emin olunması gerekir.


Kaynak işlemlerinin de kolaylığı ve avantajı açısından alın kaynak uygulaması daha yaygın kullanılanıdır.


Zemin yüksek yerlerde veya kaynak makinasının sığmayacağı yerlerde kaynak yapılması gerekli olan durumlarda elektrofüzyon kaynak daha avantajlıdır.


Kaynak işlemlerinin kolaylık derecelerine göre alın kaynağı daha avantajlıdır.


Elektrofüzyon kaynak metodunda kaynak kalitesini belirleyen faktörler alın kaynağına göre daha fazladır (boru ovalliği, elektrik voltajı ve sürekliliği, ölçü toleransları vs.). bu nedenle alın kaynağı, elektrofüzyon kaynağına göre daha avantajlıdır.


Kaynak maliyeti bakımından alın kaynağı elektrofüzyon kaynağına göre daha avantajlıdır.


Kaynak sonrası görüntü açısından elektrofüzyon kaynağı daha avantajlıdır

 

ALIN KAYNAK METODU 

En yaygın kullanılan birleştirme yöntemidir. Alın kaynak makinasıyla yapılan bu yöntemde borunun basınç sınıfı ve et kalınlığı parametrelerine göre kaynakta uygulanacak ısıtma ve soğutma süreleri belirlenir. Boru traşlanır. ısıtma ve soğutma süreleri dikkate alınarak önce ısı ile boru eriyik hale getirilir, daha sonra belirlenen yürüme basıncına göre sıkıştırma yapılır ve soğutma süresi sonuna kadar boruya müdahale edilmeden soğumaya bırakılır. 

Alın Kaynak Metodunda Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar 

*    Kaynak yapılacak boruların et kalınlıkları aynı ya da iki borunun et kalınlıkları arasındaki farkın en fazla %10 olması gerekir.
*    Çalışma ortamı temiz olmalı ve kaynak yapılacak yüzey ıslak ve kirli olmamalıdır. (Yüzey yağmur çamur vb. ortamlardan korunmalıdır.)
*    Hava şartlarının uygun olmasına dikkat edilmelidir.
*    Tıraşlama işleminde yüzeyin pürüzsüz olarak tıraşlanmasına ve işlem sonunda ince film şeridi halinde boru plakası oluşumunun görülmesine dikkat edilmelidir.
*    lsıtma ve soğutma işlemlerinde sürenin hesabı çok önemlidir.

Boru et kalınlığı: e 
ısıtma Süresi(dk)= e * 12/60 Soğutma Süresi(dk)=e*90/60 'dır. 

Alın Kaynağının Avantajları

*    Birleştirme için özel ek parçalar gerektirmez.
*    Alın kaynağı ile dirsek/T' gibi ek parçalar yapılabilmektedir.
*    Alın kaynak makinasını temin etmek kolaydır.
*    Güvenilir ve sağlıklı bir birleştirme metodudur.
*    Alınkaynak metoduna uygun yapılan kaynağın kaynak bölgesinin mukavemeti ana borunun mukavemeti ile aynıdır